Minusta

Tietoa minusta 


Hei! Olen Anna, vuonna 2020 Kuusamoon muuttanut luontokuvaaja. Kiva, kun olet löytänyt sivuilleni.

Luonto on aina ollut minulle tärkeä ja rakas, yksi isoimmista voimavaroistani. Lempipaikkani onkin vanha, luonnontilainen metsä. Lapsesta asti metsässä kulkeminen ja sen asukkien havainnointi on ollut kiinnostavaa. Syksyiset sieniretket vanhempien kanssa olivat vuoden kohokohtia ja isän kanssa kalastaminen ja pilkkiminen lempipuuhiani. Vaarin kanssa seurattiin kesäisin mökillä lintujen pesimätouhuja. Olenkin erittäin kiitollinen, että minulle on pienestä asti opetettu luonnon merkitys, ainutlaatuisuus ja haavoittuvuus. 

Luontokuvaukseen hurahdin totaalisesti vuonna 2019 ja sen jälkeen en ole paljon muuta tehnytkään. Luontohetkien ikuistamisessa on jotain maagista. Kuvia jälkeenpäin katsoessa pystyy palaamaan ajassa taaksepäin, tuntemaan juuri sen hetken tunteet ja olosuhteet uudestaan. Tuulen tuiverruksen tunturissa, hyttysten ininän, auringon poltteen kasvoilla, hiljaisuuden, pakkasen puremat posket, jännityksen tai hetken seesteisyyden.

Luontokuvaus vaatii kärsivällisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä. Kuvaan luontoa luonto edellä. Luonnossa ollaan ja mennään luonnon ehdoilla, siellä ei voi sytyttää valoja eikä siirrellä elementtejä paikasta toiseen. Ehkä juuri siksi onnistuminen onkin niin palkitsevaa. Kun vihdoin saa kuvattua jonkun pitkään toivelistalla olleen lajin tai tietyn maiseman halutuissa olosuhteissa on tunne uskomattoman hieno! Tietyt kohteet ja ideat saattavat vaatia kymmeniä yrityksiä ennen onnistumista, osa ei natsaa ikinä.

Kuvaan luontoa monipuolisesti tuoden esiin sen monimuotoisuutta ja ainutlaatuisuutta. Luontomme on tällä hetkellä enemmän uhattuna kun koskaan ennen ja sen esiintuominen on tärkeää. Erityisesti minua miellyttää juuri pohjoisen karu ja kaunis luonto.

Lempikuvauskohteita ovat tunnelmalliset maisemat sekä luonnon pienet yksityiskohdat. Pyrin kuvaamaan luonnon puhtaana luontona ilman ihmisen kädenjälkeä, siksi kuvissani ei yleensä näy ihmisiä eikä rakennuksia. Pyrin kuvaamaan kuvani mahdollisimman valmiiksi jo kuvaushetkellä ja tarvittaessa käytän paljon aikaa olosuhteiden optimointiin.

Lempi vuodenaika on syksy aamusumuineen ja upeine sävyineen. Aamun ja illan pehmeät valot ovat luontokuvaajan parasta aikaa, joten välillä yöunet saattavat kärsiä. Kuvaan onneksi paljon ihan lähiluontoa, joka asuinseudullani tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia. Aina ei tarvitse lähteä kauas.

Tutustuthan myös Instagram-tiliini ja YouTube-kanavaani!


Koulutukset:
Useita luontokuvauksen lyhytkursseja 2019-2020 
Kuusamo-Opisto valokuvauslinja 2020-2021 

Kuvauskalusto:

Canon R ja Canon R6 mark II

Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 IS II USM

Canon EF 24-105mm f/4 IS USM

Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM

Sigma 20mm f/1,4 DG HSM Art 015

Irix 15mm f/2,4

+ Joitain vintagelinssejä taiteellisempaan ilmaisuun

Jalusta: Gitzo 

Reppu: Shimoda